Spaghetti alle vongole

Dit pastagerecht is een van de smakelijkste die ik uit de Italiaanse keuken
ken! In Italië staat het op elke kaart, hier moet je eerst gaan zoeken naar
vongole (dit zijn hele lekkere mosseltjes).
In Nederland heten ze venusschelpen, en je kunt deze schelpdiertjes tegenwoordig kopen bij veel viszaken, delicatessezaken en horeca-groothandels.
Als je aan verse venusschelpen kunt komen is het natuurlijk nóg lekkerder, maar je moet ze wel heel goed wassen, want er zit nogal eens veel zand in!
Dit recept is voor 2 personen.

* 250 gram spaghettiSpaghetti-alle-vongole2
* Olijfolie
* 1 sjalot
* 1 flinke teen knoflook, kern eruit
* 1 bakje kokkelvlees van 150 gram
* Half blik Italiaanse tomaten in stukjes of polpa, ca 200 gram
* Handvol vers- en fijngesneden peterselie
* 1/2 glas droge witte wijn
* 1 bouillonblok, bijvoorbeeld tuinkruiden
* 1 eetlepel peperolie (of chili-olie)
* Peper en zout van de molen

Snij de sjalot en knoflookteen fijn en fruit ze zacht in de olie goudblond en gaar. Doe er nu het wokkelvlees bij. Als alles heet is afblussen met de wijn, peterselie erbij en de hete olie. Laat dit maar rustig pruttelen op zacht vuur, zo’n 5 minuten. Voeg dan de tomaat erbij en roer alles goed dooreen.
Intussen kook je de pasta al dente in water met wat zout en nog een bouillonblok. Op het laatst roer je nog wat eetlepels kookvocht van de spaghetti door de saus, dan wordt hij nog smeuiiger! Als de pasta beetgaar is doe je hem bij de saus en je roert alles mooi door elkaar in de pan.
Serveer de porties per bord opgeschept uit de grote pan en doe er als laatste nog een scheutje mooie olijfolie overheen. Lekker met brood erbij en misschien een glaasje wijn?
Buon appetito!

Dit recept is 5069 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.