In een Italiaans tijdschrift las ik dit saladerecept van kip en ham. Ik heb
er natuurlijk mijn eigen draai aan gegeven en dan komt er een heerlijke
maaltijdsalade op je bord. Eet hem als lunch of in iets kleinere porties als
voorgerecht. Je kunt het beste een deel van de voorbereidingen al ‘s-morgens
doen, want het kippenvlees moet bijvoorbeeld goed afkoelen.
* 2 kipfilets
* 1 schijf gekookte ham van ca 1 cm dik
* 1 rode paprika
* 1 sjalot
* 3 eetlepels olijfolie om te bakken
* 2 eetlepels vloeibare bakolie van Becel
* Bak en grillkruiden voor op de kip
* 2 handen erwtjes uit de diepvries
* 100 gram Philadelphia crèmekaas naturel
* 2 eetlepels fritessaus of mayonaise
* 2 eetlepels versgehakte peterselie, liefst platte
* Bakvocht van de kip
* Een flinke scheut olijfolie extra vergine
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* Peper en zout naar smaak
Snij de kipfilets in dunne plakken, verhit de olie in de pan met de vloeibare bakolie van Becel. Leg een deel van de met een keukenrolpapier gedroogde lapjes kip in de pan en bestrooi ze aan een kant met wat bak en grillpoeder. Als je dat niet hebt gebruik dan gewoon wat peper en zout. Bak de dunne kiplapjes snel om en om gaar, wissel de reeds gare lapjes met nog te bakken lapjes als je niet allemaal in een keer in je pan kunt leggen. Laat ze afkoelen in eigen vocht, dek ze daarbij af met plastic folie. Het bakvocht heb je later nog nodig!!!
Dan verder, snij de paprika in enkele delen en schil het velletje eraf met de dunschiller. Kook de stukjes paprika enkele minuutjes in wat water met wat zout. Haal ze daarna uit het water en laat ze afkoelen onder de kraan. Kook nu de diepvrieserwtjes ook enkele minuutjes in het hete water van de paprika, ook afgieten en af laten koelen. Snij de ham en de kipdelen in mooie gelijke blokjes en doe ze in een saladeschaal. Snij de uihelft in superfijne blokjes en ook die erbij. Dan hetzelfde mate de paprika. Ook de erwtjes gaan in de schaal. Snij wat peterselie en ook dat gaat erbij.
Voeg nu de Philadelphia crèmekaas naturel en de mayo en de jus/bouillon van de kip erbij en meng alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Zet de salade in een passende schaal afgedekt in de koelkast, zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken.
Voor de presentatie kun je een mooie schaal opmaken waarvan 4 personen kunnen eten of je maakt 4 borden op. Doe dat bijvoorbeeld door een bedje van sla te maken, daarop de salade te storten en de salade te versieren met kerstomaatjes, wat zoete maïs, stukjes ananas, kappertjes, olijfjes, kleine zilveruitjes. Je kunt de salade nog verder versieren door er wat rode paprikapoeder en wat fijngehakte peterselie overheen te strooien.
p.s. wil je iets meer body geven doe er dan nog enkele koude aardappelen door in kleine blokjes. (zie foto)