Mayonaise

Onze frietjes dopen we er in, maar ook menig broodje gezond of salade wordt er mee opgetuigd. Mayonaise : we zijn er dol op. Toch maken slechts weinigen van ons het zelf. Het dikkige sausje met gele gloed wil namelijk nog weleens schiften. Als je alle ingrediënten op de juiste temperatuur (kamertemperatuur) en tempo mengt, kan het echter niet misgaan en heb je binnen een mum van tijd een heerlijke zelfgemaakte mayonaise op tafel staan.
Patat eten wordt dan echt een feest!

* 2 eidooiersMayonaise
* 1 theelepel Dijonmosterd
* 1 theelepel witte wijnazijn
* 2 theelepels citroensap
* Zout en witte peper
* 2 ½ dl olie
Mayonaise kun je maken met zonnebloem- of maïsolie, maar ook met olijfolie, of
een mix van oliën.

Giet de dooiers samen met de mosterd en de azijn in een kom. Voeg wat zout en peper toe. Je kunt het beste witte peper gebruiken omdat zwarte je mayonaise ‘spikkeltjes’ bezorgt. Mix dit eerst goed dooreen, zout lost n.l. niet op in olie!
Zorg dat je mengkom stevig staat, want je hebt beide handen nodig bij
het mengen. Giet de olie in eerste instantie er druppel voor druppel door.
Terwijl je met je ene hand de olie toevoegt, roer je met je andere hand de olie
door het mengsel. Wanneer de saus dik wordt, kun je de olie in een klein
straaltje bij het mengsel gieten. Hoe dikker de saus wordt, hoe meer olie je
tegelijkertijd kunt toevoegen. Blijf roeren totdat alle olie is toegevoegd.

Roer nu het citroensap goed door de saus en breng de mayonaise verder op
smaak met peper en zout . Is de mayonaise naar je zin, zet ‘m dan in de koelkast totdat je ‘m gebruikt.
Als je het mayonaise maken eenmaal onder de knie hebt, kan het sauzenfeest echt losbarsten en kun je je wagen aan de verschillende, op mayonaise gebaseerde sauzen zoals  aioli ( mayonaise met knoflook), tartaarsaus ( mayonaise met onder andere augurk, kappertjes en kervel) en tonijn-mayonaise.

Dit recept is 6100 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.