Even snel mayonaise maken, het moet kunnen. In mijn favoriete restaurant in Italië krijgen we bij onze super zalige dunne krokant gebakken frietjes (proeven jullie ze al?) een heerlijke verse zelfgemaakte mayonaise.
Hier is het recept van de chef.
* 3 eieren
* 1 eetlepel mosterd, bijvoorbeeld Dijon
* ½ eetlepel witte wijnazijn
* Zonnebloemolie (of arachideolie of een andere lekkere olie)
* 2 snufjes zout
* 3 eetlepels citroensap
* Staafmixer
* Ruime mengbeker
Breek de eieren in zijn geheel in de beker en voeg er de mosterd en witte wijn bij. Terwijl je nu de staafmixer op en neer beweegt terwijl hij mixed, schenk je druppelsgewijs de olie erbij net zolang tot de emulsie wat dikker wordt, dat duurt enkele minuten. Giet de olie dan met een iets dikker straaltje erbij nog een minuut. Nu het zout en de citroensap erbij voegen en doormixen terwijl je de olie er nu met een normale straal bij laten lopen.
Je ziet zelf wel wanneer je mayonaise dik genoeg is.
Succes en smakelijk!
Hallo,
Mayonaise maken kan nog sneller!
250 ml olie naar keuze
een rauw ei (geheel met eiwit!)
2 theelepels Dijon mosterd
2 eetlepels witte wijnazijn
peper, zout en suiker naar smaak.
Alles bij elkaar in een hoge kom, staafmixer erin, zoom, zoom en klaar!!
NOTA BENE! Alles moet wel op kamertemperatuur zijn anders mislukt het!!
Groet,
Tjerk
Leuk! Ik ga beiden eens een keer proberen!
Groetjes van smulmama’s dochter!