Basis-tomatensaus

De wereldberoemde chef Marco Pierre White is een kok met Engelse en vooral Italiaanse roots. Vandaar ook dat ik hier op mijn site met veel plezier zijn overheerlijke tomatensaus noteer. Het is een basissaus die je in porties kunt invriezen om hem daarna te gebruiken in je gerechten.
Kijk ook onder pastagerechten hoe je met deze saus een verrukkelijke penne all’ arrabiata kunt maken.

*  2 grote uienBasis-tomatensaus
*  3 tenen knoflook
* 1 kilo kersttomaatjes of gepelde rijpe zoete tomaten (of half om half)
* 1 liter passata (tomaten in een fles of pakje)
* 2 blaadjes laurier
* 2 takjes tijm
* 3 bouillontabletten, kip of tuinkruiden, naar smaak
* Flinke scheut olijfolie – ca 8 eetlepels
* Wat zout

Rasp de uien met een grote rasp waardoor je veel van het vocht verliest, dat is goed. Haal de kern uit de knoflooktenen en snij ze heel fijn. Snij de kerstomaten middendoor, je hoeft ze niet te schillen. Als je grote tomaten gebruikt, snij er dan een kruisje in aan de onderkant en laat ze even 50 seconden drijven in kokendheet water. Laat ze direct afkoelen in koud water, haal het schilletje eraf en snij ze in stukjes.
Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak hierin rustig de ui en knoflook licht gaar met een snufje zout. Giet de tomatenstukjes erbij en smoor die ca 8 minuten. Nu de passata erbij gieten, spoel met wat water de fles(sen) uit en giet dit ook in de pan. Voeg er nog een klein scheutje water bij en roer alles goed door elkaar. Het water zorgt ervoor dat de smaak bij het verder pruttelen niet te ver inkookt. Bouillonblokjes erbij, tijm en laurier en dan laat je dit ca 40 minuten heerlijk sudderen.
Nu wordt de saus gezeefd door een niet te fijne zeef en dan is hij klaar.
Nogmaals, heel goed om in te vriezen in porties.

Dit recept is 5100 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.