Deze heldere paddenstoelensoep is ondermeer gemaakt van porcini, de supersmakelijke gedroogde funghi (paddenstoelen) uit Italiƫ en verse kastanjepaddenstoelen. En het mooie is dat hij binnen 20 minuten op tafel staat!
Gedroogde paddenstoelen zijn aan de prijs maar de smaak van de soep wordt daardoor weergaloos!
* 20 gram gedroogde funghi porcini
* 250 gram verse kastanjechampignons
* 1 flinke sjalot
* 1 eetlepel olijfolie
* Scheutje witte wijn
* 2 eetlepels sherry
* 1,5 blokjes paddenstoelenbouillon
* Snufje gedroogde tijm
* 1 eetlepel gedroogde of handje versgesneden peterselie
* Zout en peper
Dompel de gedroogde funghi onder in een schaal met 400 cc gloeiend heet water en laat ze daarin minimaal 10 minuten weken. Snipper de sjalot, was de verse champignons en snij daarvan 3/4 deel in stukjes. Als je verse peterselie hebt, was die dan en snij ze heel fijn. Fruit nu de sjalotten in de pan tot ze mooi geel zijn, voeg de verse champignons toe. Blus dit met een klein scheutje witte wijn. Breng de massa op smaak met zout en peper. Haal de geweekte porcini uit het water, laat ze even boven de schaal uitlekken en snij ze in stukjes. Voeg de stukje bij de rest in de pan en bak alles in ca 5 minuten mooi gaar.
Blus nu dit af met het weekwater van de porcini en doe er nog 600 cc water bij. Roer de bouillonblokjes, de tijm en peterselie erdoor en laat de soep ca 10 minuutjes zacht koken. Snij de overgebleven champignons in hele dunne schijfjes. Giet de sherry bij de soep en proef even of er nog peper of zout bij moet.
Heet opdienen en op de soep wat champignonsnippers leggen. Serveer de soep met wat geroosterd brood.
Lieve Marijke
Deze soep is het geworden voor het Kerstdiner bij Karin en Stijn dit jaar.
Lijkt me heel smakelijk en feestelijk.
Dank voor de inspiratie ,
Liefs
Henny
Lieve Henny, goede keuze, ik wens jullie smakelijk eten en een hele fijne kerst!