Eenvoudig recept voor het maken van ca 30 heerlijke gehaktballetjes, zo groot als een pingpongbal. De pittigheid kun je zelf bepalen door de hoeveelheid sambal die je erin verwerkt.
Je kunt ze serveren bij de maaltijd met rijst en sla of als borrelhapje, allemaal lekker.
* 400 gram rundergehakt
* 5-6 eetlepels fijn verkruimelde beschuiten of Panko
* 1 groot ei
* 1 sjalot
* 4 tenen knoflook
* 2 theelepels djahé
* 1 theelepel laos
* 1 theelepel sereh
* 1 theelepel sambal (of meer als je van pittiger houdt)
* Halve theelepel mosterd
* Zout, snuf of naar smaak
* 2 eetlepels Ketjap manis
Maak sjalot schoon en snij hem héél fijn. Duw de gepelde knoflook door de knoflookpers. Meng dit tezamen met alle andere ingrediënten door het gehakt en draai er mooie balletjes van die je direct in een ovenschaal naast elkaar legt. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem minimaal 1 uur in je koelkast staan.
Verwarm je oven voor op 200 graden en schuif de schaal (zonder folie natuurlijk) in de oven voor 20-25 minuten. Tussentijds minimaal 1 keer de balletjes omroeren. Je kunt ze ook bakken in arachideolie.
Warm serveren met satésaus en als je dat lekker vindt ook nog met wat chilisaus.