Een echt wintergerecht, langzaam gegaard in je pan, terwijl je zelf weer
iets anders kunt gaan doen, slowfood dus. Ik heb dit recept een eigen twist
gegeven. Zo wordt het niet gemaakt met biefstuk of zoiets duurs, maar met sucadelappen van het rund, dat wordt door het garen zo mals als boter.
Dit recept is voor 5 personen.
* 750 gram sucadelappen in niet al te kleine blokjes
* 30 gram roomboter
* Twee scheutjes olijfolie
* 1 eetlepel bloem
* 2 kleine uien in snippers
* 3 tenen knoflook, kern eruit en in hele fijne snippers
* 2 niet al te grote rode paprika’s in stukjes
* 500 gram champignons in partjes
* 1 eetlepel milde paprikapoeder
* 2 vleesbouillontabletten
* Flinke scheut whisky of cognac
* 125 cc crème fraîche
* 100 c room
* Half blikje gepelde tomatenstukjes
* Kopje versgehakte peterselie
* Peper en zout van de molen
Zorg dat het vlees mooi droog is, kruid het met peper en zout en strooi er een eetlepel bloem overheen. Zorg dat elk stukje een klein wit bloemlaagje krijgt. Verhit nu in een ruime braadpan de boter en olie en bak hierin het vlees mooi bruin. Zet deze pan even weg en bak in een andere pan in wat olie de ui, knoflook, voeg er ook de paprika bij en laat dit 5 minuutjes bakken op laag vuur. Giet het uimengsel bij het vlees en meng er de paprikapoeder door. Voeg nu zoveel water toe dat het vlees ongeveer onderstaat. Doe er ook nu de bouillonblokjes door. Breng dit alles aan de kook en laat het daarna 1,5 uur stoven op laag vuur. Bak de champignons in wat olie met peper en zout en zet ze even weg. Na 1,5 uur de champignons bij het vlees voegen. Breng de stroganoff nu op smaak met de drank, de crème fraîche , room en peterselie. Voeg er de tomatenstukjes bij en proef steeds hoe de smaak is. Als de saus te dun is kun je hem wat dikker maken met “Allesbinder” van Honig of met maïsena. Tenslotte met peper en zout op smaak brengen als dat nog nodig is.
Serveer er witte rijst en een heerlijke groene salade bij, smullen maar!!