Italiaanse Aardappelgratin

In Italië noemen ze zo’n gratin “Patate gratinate al forno”  en dit is een zeer oud Italiaans aardappelgratin recept. Het smaakt heerlijk bij mooie groenten als witlof of broccoli.

* 2 rode uien in lange dunne snippers (uit de lengte gesneden!)Italiaanse-aardappelgratin1
* 500 gram rauwe aardappelen in plakjes, je kunt dat bijvoorbeeld doen met de mandoline of de komkommerschaaf
* Olijfolie
* Grof zeezout
* Kopje water
* Verse tak roosmarijn
* 3 hele eieren
* Flinke theekop Parmezaanse kaas

Hulpmiddelen:  oven,  bakpan,  ovenschaal.

Fruit de snippers ui in de olie met wat grof zeezout ongeveer 3 minuten. Leg hierop de schijfjes aardappel, haal de roosmarijnblaadjes van de tak, hak de blaadjes heel fijn en strooi die eroverheen; giet hierover een flinke scheut water. Dek de pan af en laat dit ca 20 minuten garen, zorg dat het niet aanbrandt!  Kluts de eieren in een kom en voeg er de kaas doorheen. Geen zout!Italiaanse-aardappelgratin2
Na 20 minuten is het vocht helemaal verdampt en de aardappelen gaar, leg alles dan zo mooi mogelijk op de bodem van een licht ingesmeerde ovenschaal. Daarop komt het eimengsel. Zet de schaal nu zo’n 20 minuutjes in de oven op 180 graden.

Serveertip:  Snij er plakken uit, bijvoorbeeld met een uitsteekring, dat kijkt mooi.
Buon appetito!!!

 

Dit recept is 5975 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.