Antiboise is een soort dressing die bij bepaalde vleesgerechten, vis of groente wordt geserveerd. De saus is genoemd naar de stad Antibes aan de Franse zuidkust en wordt gemaakt van tomaat en knoflook, gebakken in olijfolie.
Natuurlijk zitten er nog veel meer ingrediënten in en daarom is antiboise zo heerlijk!
* 4 rijpe tomaten
* 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
* 2 gezouten ansjovisfilets, fijngehakt
* 1 sjalot in fijne snippers
* 1 teen knoflook, kern eruit, in hele fijne stukjes
* ½ takje verse tijm, blaadjes fijnhakken
* Kleine hand fijngehakte verse peterselie
* 6 basilicumblaadjes, fijngesneden
* Fijn geraspte schil van een kwart citroen
* Sap van een kwart citroen
* 1 eetlepel tomatenketchup
* 10 druppels tabasco
* 12 druppels worcestersaus
* Flinke scheut olijfolie
* Zwarte peper van de molen
Ontvel de tomaten door ze met een scherp mes een kruis te geven aan de onderkant. Breng water aan de kook en leg ze hier maximaal 1 minuut in, draai het vuur wat lager. Vul intussen een groente-emmer met koud water en leg ze hier na die minuut met de schuimspaan in om snel af te koelen. Na enkele minuten kun je ze eruit halen en heel gemakkelijk afpellen. Haal de pitten uit de tomaat en snij de tomaatschijfjes in mooie kleine blokjes. In de schaal met blokjes voeg je toe de ansjovis, kappertjes, de citroenrasp en het citroensap.
Giet de olie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook zacht aan. Voeg er de verse kruiden bij en de tomatenketchup. Verder de tabasco en worcestersaus. Nu mogen de tomatenblokjes met de rest in de pan. Meng alles goed, maak het warm en tenslotte breng het op smaak met wat versgemalen zwarte peper van de molen.