Dit klassiek Italiaans gerecht met ringen gemaakt van de pijlstaartinktvis is, mits goed bereid, een superlekker gerecht. Over de hele wereld wordt het gegeten en heel vaak is de bereiding zoals onderstaand beschreven.
Het recept is voldoende voor vier personen als voorgerecht.
* 8 pijlstaartinktvissen (calamari)
* Flinke kop bloem
* 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
* Fles gewone olijfolie om in te frituren
* 250 cc melk
Voor de marinarasaus:
* Blik gepelde tomaten
* 3 tenen knoflook
* Heerlijke Italiaanse verse of gedroogde kruiden zoals bijvoorbeeld:
* Vers gehakte peterselie
* Vers gehakte basilicum
* Wat tijm
* Wat fijngehakte salie
* Wat oregano
* Peper en zout
* Olijfolie
Zorg dat de vissen schoon zijn, leg de kopjes met de tentakels apart en snij de witte viszakken in gelijke ringen van een centimeter breed. Leg ze enige tijd in de melk daarvan worden ze mooi zacht en mals. Verwarm intussen de olie in een ruime pan tot 175 graden Celsius.
Maak de saus door in een pan de knoflook even te blonderen in de olie waarna je er de tomaten bijvoegt, plet ze fijn. Maak de saus op smaak met de kruiden en naar smaak nog wat peper en zout. Meng de gedroogde Italiaanse kruiden en peper en zout door de bloem. Droog de ringen en wentel ze portie per portie door de bloem. Bak ze ook in porties anders koelt de olie teveel af. Als je alles ineens bakt dan wordt ook het een kleffe en niet krokante boel!
Opdienen op een mooie schaal met in een bakje apart de heerlijke marinarasaus om de krokante inktvisringen in te dopen.
Buon appetito!