Heerlijk, deze Chinese eier-omelet met véél gezonde verse groenten erin, met rijst en een zalige saus! Hier de versie van Smulmama. Voor 2-3 personen.
p.s. Hieronder geef ik je nog het recept om je omelet een wat andere invulling te geven!
Je ziet wel, je kunt eigenlijk zelf zien wat je in de koeling hebt liggen, heerlijk!
Voor de omelet:
* 7 of 8 eieren
* 1 ui gesnipperd
* 2 flinke tenen knoflook, zeer fijn gesnipperd
* 2 winterwortelen in stukjes
* 15 snijbonen, geringd en in stukjes
* 5 stelen bleekselderie, in stukjes
* 1/2 venkelknol in stukjes
* Handje gehakte liefst platte peterselie
* 1 rode peper, pitjes en randjes eruit, in fijne blokjes
* Scheutje melk
* Tablet kruidenbouillon of poeder
* Zout , beetje peper
* Olie om in te bakken
Voor de saus:
* 450 cc bouillon (mag van blokje)
* 3 eetl. tomatenpuree
* 3 eetl. tomatenketchup
* Handvol diepvrieserwtjes
* Eetlepel suiker
* Peper en zout
* een flinke theelepel sambal
* Bindmiddel
* Rijst
De omelet:
Snij eerst de groenten voor je omelet en zet ze klaar.
Bak dan je groenten in wat olie, eerst de ui met de knoflook en dan de rest, niet te lang, ongeveer 10 minuutjes, de garing zet nog door tijdens het bakken van de omelet.
De groenten nu in een ruime schaal enige tijd af laten koelen.
Nu kun je mooi die heerlijke saus gaan maken, zie hieronder!
Zet daarna je rijst op.
Als de groenten wat zijn afgekoeld de eieren erin breken, naar smaak nog wat peper en zout, de melk en dit mengen. In een koekenpan scheutje olie verhitten en hierin het ei mengsel over de bodem verdelen. Vuur lager en nu aan deze kant de omelet mooi bruin laten garen. Terwijl de onderkant van de omelet een mooie lichtbruine kleur krijgt, maak je de saus.
De saus:
Verhit de bouillon en doe hierin alle ingrediënten, zoals de puree en ketchup en de erwtjes. Sambal, suiker, zout en eventueel nog wat peper toevoegen en proeven of het een lekkere pittige tomatensaus is geworden. Indien nodig binden met een bindmiddel, bijvoorbeeld maïzena of Allesbinder van Honig.
Draai nu de omelet om, gemakkelijk is om hem in vieren te snijden en de parten een voor een om te draaien. Ook nu de andere kant mooi laten kleuren.
Schep wat rijst op je bord, leg er een mooi part ei omelet bij en giet over de grens van rijst en ei een paar scheppen tomatensaus. Om alles nog wat pittiger te maken kun je hier en daar wat sambal over dit gerecht doen, naar smaak.
Foe yong hai met een iets andere vulling:
* 6 of 7 eieren
* 1 ui, gesnipperd
* 1 flinke teen knoflook, zeer fijn gesnipperd
* 300 à 400 gram verse soepgroenten; snij daarvoor bijvoorbeeld wat bloemkool, naar keuze wat witte kool of spitskool; wat prei, een mooie steel bleekselderij en een flinke wortel, wat erwtjes uit de diepvries en versgehakte peterselie
* 1 rode peper in hele kleine blokjes, zaadjes en riefeltjes binnenin verwijderen
* Scheutje melk
* Wat zout naar smaak