Dit recept heb ik gezien bij de Engelse versie van Masterchef waar chef John Torode deze versie maakte van overheerlijke gehaktballen in tomatensaus voor over de pasta!
Als je een blender hebt dan kun je het helemaal volgens zijn recept maken.
* 500 gram pasta
* 500 gram half om half gehakt
* 1 blikje tomatenstukjes, 400 gram
* 4 verse tomaten in stukjes
* 1 flinke ui
* 100 gram spekjes of gesneden pancetta (5 plakjes)
* Scheutje olie
* 1 eetlepel verse oregano of 1 dessertlepel gedroogde
* Extra veel verse salie, neem gerust 20 blaadjes
* Enkele takjes verse tijm
* Handvol vers gesneden basilicum of peterselie
* 50 gram broodkruim of Panko (= Japanse paneermeel)
* 1 eierdooier
* 50 ml rode wijn
* 1 flink glas water
* Vers geschaafde Parmezaanse kaas
* Peper en zout
Fruit de gesnipperde ui met het spek in wat olie. Hak intussen alle verse kruiden behalve de basilicum fijn en roer ze door het ui-mengsel, ook de broodkruim erbij doen. Als het mooi even heeft gegaard dan doe je de helft in de blender om het wat fijner te maken, de rest gaat direct bij het gehaktmengsel. Doe ook de inhoud van de blender daarna bij het gehakt. Voeg de eierdooier toe voor de binding en meng alles goed door het gehakt. Draai er mooie balletjes van ongeveer twee keer zo groot als een soepballetje.
Maak wat boter en olie heet in een koekenpan en geef de balletjes allemaal een mooi bruin kleurtje.
Intussen bak je de verse tomatenstukjes in wat olie, voeg er het blik tomatenstukjes bij en de wijn; laat dit even pruttelen, dan nog het water. In deze saus leg je nu de mooie bruine gehaktballetjes om ze heerlijk verder te laten garen.
Het lekkerst hierbij is verse brede lintpasta (pappardelle), maar gedroogde pasta, bijvoorbeeld spaghetti, is natuurlijk ook verrukkelijk!
Roer de saus door de pasta en versier alles met de verse basilicum en Parmezaanse kaas.