Van origine is het recept van mijn moeder, oma van onze kinderen. Zij kon heel lekker koken! Ik heb het een beetje aangepast aan deze tijd. Het is echt een heerlijk hacheerecept, verrukkelijk bij een winterse maaltijd!
* 750 gram niet te vet hacheevlees (rundsvlees) of iets vettere riblappen in flinke brokken
* Olijfolie en vloeibaar bakvet
* 2 uien
* 1 teen knoflook
* 1 glas rode wijn
* Bouillonblok
* Peper
* Zout
* Nootmuskaat
* 3 à 4 laurierbladeren
* Scheutje ketjap
* 1 eetlepel suiker
* Scheut azijn
Laat in een braadpan met dikke bodem een scheut olie en een scheut vloeibaar vet goed heet worden. Bak hierin de stukken vlees rondom bruin, kruidt ze met peper en zout. Haal de vleesstukken uit de pan en bak in het zelfde vet nu de fijngesnipperde uien en de knoflookteen glazig. Voeg het vlees weer toe, laat alles lekker heet worden en blus af met rode wijn. Laat dit een minuut of 5 op hoog vuur koken, en giet er dan zoveel water bij dat het vlees onder staat. De bouillonblok erin en dan alle andere ingrediënten erbij doen en zeker 3 uur laten pruttelen.
Je moet wel even goed kijken met het toevoegen van al die andere spullen, laat je kookgevoel werken, vroeger hadden ze ook niet allemaal van die uitgebreide kookboeken. Begin dus niet met meteen heel veel zout of peper, maar proef tussendoor!
Als de jus te dun is kun je binden met aardappelmeel of Allesbinder van Honig. Smakelijk eten. Het lijkt simpel, te simpel. In werkelijkheid is dit een hemels gerecht, slow food. Lekker bij rode kool of wortelenstamp. (hutspot)
My old time favourite…….
Ik ga dit recept binnenkort uitproberen maar dan waarschijnlijk met kalfsvlees. Heb je ook suggesties voor een passend voor- en nagerecht bij dit recept?
Hallo Francien,
Hachee is een wintergerecht, dus behoorlijk vullend. Daarom zou ik als voorgerecht een lichte soep voorstellen, bijvoorbeeld kippenbouillon of een licht visgerecht en na zou ik kiezen voor mijn peer met mascarpone. Succes en smakelijk eten!
Die damp op de foto, daar krijg je toch zin in?! 🙂
En daarom ga ik dit vanavond maken!
Deze gaan we eens proberen 🙂
Hij staat weer te dampen, mét rode kool van oma….
Ik ruik het helemaal hier Hellen, zooooo lekker!
En weer een volle pan op het vuur, morgen komt er een portie jullie kant op, hmmmm….