Oer-Hollands gerecht dat vooral in de koude wintermaanden wordt gegeten,
heerlijk met hachee. Het recept voor hachee vind je in hetzelfde kolommetje als dit gerecht. (Hachee van Oma)
* 1,5 kilo aardappelen, eigen keus, alle soorten zijn goed!
* 1,5 kilo winterwortelen
* 2 gróte uien
* Peper, zout
* Nootmuskaat
* Flinke klont boter
* Lekkere jus, die je krijgt als je er bijvoorbeeld hachee bij eet.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout, nooit teveel, want je kunt zout wel toevoegen, niet eruit nemen! Schil de wortelen met de dunschiller en snij ze met een mesje in kleine blokjes. De blokjes ongeveer 6 bij 6 bij 6 mm, hoeft niet zo precies. Schil de uien en snij ze fijn, niet té fijn.
Kook de wortel en uisnippers in wat water met zout ongeveer 15 minuten. Giet de aardappelen af. Giet ook het vocht van de wortelen af, maar doe dat in een schaaltje. Als je dan later de stamppot nog wat smeuïger wilt maken dan kan dan daarmee! Gooi de wortel/ui op de aardappelen, doe er wat peper en nootmuskaat bij en de boter en stamp dit goed door elkaar. Als het te droog is, voeg er dan wat vocht bij. Als het goed is proef je dat de stamp lekker zoet is en dat komt vooral door de wortelen en de ui!
Eigenlijk heel simpel om te maken, maar compleet gemaakt met hachee en een schepje koude appelmoes ernaast is dit een gerecht om je vingers bij af te eten.
Smakelijk dus!!!!
Hallo Marijke,
Wat ook heerlijk is om de uien te vervangen voor prei en deze samen met de wortels en 2 á 3 goudreinetten koken. Recept van ons mam. Heerlijk !
Groetjes, Anja van Kempen
leuke variatie, dankjewel Anja.
Rob