Een Chinees gerecht in een “Nederlands” jasje! Lekker die stukjes vlees met
witte rijst en een lekkere zoetzure saus.
Voor het vlees:
* 1 ei
* 700 gram mager varkensvlees
* Bloem
* Olie
Voor de saus:
* 1,5 dl water
* 1 eetlepel suiker
* 1 eetlepel wokolie
* 1 sjalot heel fijngesneden
* 1 flinke teen knoflook, kern eruit, geperst
* 5 eetlepels Atjar Tjampoer (bijv. van Conimex)
* 1 eetlepel ketjap benteng manis
* 4 eetlepel tomatenpuree
* 1 blikje ananas in stukjes of de helft van een groot blik
* 2 theelepels djahé
* Bindmiddel, bijv. aardappelmeel, maïzena of Allesbinder.
* Wat zout
Voor de bereiding van het vlees:
Snij het vlees in mooie blokjes van ca 2,5 bij 2,5 cm. Kruid ze met zout. Klop het ei en wentel hierin de vleesblokjes. Paneer ze daarna met bloem en bak ze in olie bruin.
Voor de bereiding van de saus:
Bak in een sauspan in een theelepel olie de sjalotten knoflook glazig, heel kort dus. Op het laatst ook de geperste knoflook erbij fruiten. Voeg 1,5 dl. water toe en breng het aan de kook; laat hierin de suiker even smelten. Nu de atjar, ketjap, tomatenpuree, ananas en djahé toevoegen. Laat dit alles even zacht garen. Breng de saus op smaak met wat peper en zout naar smaak.
Nu kun je de saus binden met wat aardappelzetmeel of maïzena. Doe echt op het laatst de bruingebakken vleesbrokjes erbij en serveer het met witte rijst!