Een pittige omelet is dit en de rivierkreeft geeft het een perfect volle smaak. De zoetzure saus die erbij wordt geserveerd maakt dit gerecht tot een hoogstandje in de Oosterse keuken. Het recept is voldoende voor 2-3 personen.
* 5-6 eieren, ligt aan de maat
* Een stukje prei van ongeveer 10 cm, liefst het wit, in hele fijne snippers
* Snuf zout
* Snuf peper
* Flinke hand fijngehakte peterselie, liefst platte
* Flinke hand doperwtjes uit de diepvries
* 100 gram rivierkreeftjes
* Klein scheutje water
Voor de zoetzure saus:
* 1 sjalot, héél fijngesnipperd
* Halve theelepel djahé
* 1 flinke theelepel sambal
* Anderhalve eetlepel natuurazijn
* 6 eetlepels tomatenketchup
* 2 eetlepels ketjap manis
* 2 flinke eetlepels bruine basterdsuiker
* 250 cc water
* Flinke eetlepel maïzena in een kopje water opgelost
Maak eerst de saus klaar. Fruit de sjalot gaar in wat olie. Roer hier dan de djahé en sambal doorheen. Nu de rest van de lijst erbij voegen en even zacht laten pruttelen. Maak de saus tenslotte op dikte met behulp van de opgeloste maïzena, giet het er rustig scheutje voor scheutje bij terwijl de saus pruttelt, en stop als de saus mooi stroperig van textuur is geworden. Houd de saus warm.
Dan de omelet.
Fruit daarvoor in een grote koekenpan met een klein scheutje olie de prei enkele minuutjes tot het gaar is. Giet de prei in een schaal en veeg de grote koekenpan schoon. Breek de eieren ook in de schaal bij de prei en doe er een scheutje gewoon water bij. Kluts de eieren en voeg er dan de peterselie, garnalen en doperwtjes bij. Breng op smaak met peper en zout.
Giet wat olie in de grote koekenpan en giet het eimengsel in de pan, verdeel alles mooi over de bodem. Onder af en toe schudden van de pan waarbij als het goed is het eimengsel heen en weer schuift, komt er een mooi bruin korstje aan de onderkant van de omelet. Maak met je bakspaan een kruis door de omelet en draai voorzichtig elk deel om.
Nu kan ook aan de andere kant een mooie garing plaatsvinden.
Serveer een part van de omelet naast wat witte rijst en versier het met de prachtige heerlijke zoetzure saus.