Rijstgerecht, in Italië natuurlijk met risottorijst en ik heb er mijn versie
van gemaakt! In dit risottogerecht geen wijn, maar natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om als eerste vocht bij de rijst een glaasje witte wijn te doen.
Recept voor een hoofdgerecht voor 3 personen!
* 1 Liter kippenbouillon
* 1 Glas droge witte wijn (naar keuze)
* Flinke scheut olijfolie, ik denk aan 4-5 eetlepels
* 2 sjalots, fijngehakt
* 2 tenen knoflook, kern eruit, fijngehakt
* 270 gram risottorijstkorrels (Carnaroli)
* 250 gram diepvries doperwtjes, fijn!!
* Halve gerookte kip in blokjes
* Halve courgette in blokjes
* Bakje cherry- of kerstomaten
* Peper en zout
* Versgeraspte Parmezaanse kaas
Verwarm de bouillon. Doe in een ruime kookpan de olijfolie en bak daarin de sjalots en knoflook mooi glazig, zorg ervoor dat de knoflook NIET verbrand! Voeg de rijst toe en laat die onder af en toe roeren 1 minuut meebakken.
Voeg nu 1 soeplepel bouillon toe ( of eerst het glaasje wijn), roer even door en laat op laag vuur garen. Roer wel af en toe door de pan! Voeg daarna weer 1 soeplepel toe, je ziet zelf heel goed wanneer de rijst opdroogt in de pan en dat is steeds het moment om vocht toe te voegen, wacht daar niet te lang mee, je rijst mag natuurlijk niet droogkoken!
Na 15 minuten ook de erwtjes en courgetteblokjes erbij voegen en laat alles verder garen. Nu de kip en nog wat bouillon, in totaal duurt het garen van de rijst ongeveer 20-25 minuten. Voeg nu de tomaten toe, laat ze heel.
Als de tomaten warm zijn en de rijst mooi smeuïg en al dente, dan kun je direct opdienen.
Op mijn bordje met risotto zie je de rijst nog bewegen als je het bord beweegt, zo eet ik hem het liefst.
Naar smaak wat geraspte Parmezaan erover….. mmmmm….Buon appetito!