Origineel Italiaans recept! Dat vraagt meer aandacht en zeker een groot gevoel van liefde voor het maken van risotto, maar echt waar het is verrukkelijk!!!
* Drie mooie verse funghi porcini (eekhoorntjesbrood) of 30/40 gram gedroogde
* handvol fijngesneden peterselie
* 300 gram risottorijst (Carnaroli)
* 100 gram gorgonzola, naar smaak
* klont boter
* scheut olijfolie
* kopje parmezaanse kaas
* flinke stengel sellerie, in hele kleine blokjes
* idem een flinke wortel
* 2 tenen knoflook
* 2 – 3 sjalot (gesnipperd)
* glas witte wijn
* ca 1 liter, liefst champignonbouillon, goed warm
* 1 vleestomaat, ontveld en in blokjes
* 2 kruidnagelen
* peper en zout
Olie en boter in de pan met de gesnipperde sjalot. Even garen en dan de risotto erdoor roeren voorzichtig, zodat elke rijstkorrel een mooi olielaagje krijgt, voeg ook wat zout toe. Doe de hele kleine sellerie en wortelblokjes erbij en laat die ook even warmen. Blus de rijst nu af met een mooi glas droge witte wijn. De kruidnagels erin en dan steeds een lepel bouillon erbij, de rijst moet steeds net onderstaan. Het gehele garingsproces duurt ca. 20 minuten.
Maak intussen de porcini schoon, niet wassen, halveren en in schijfjes. In olie
met de knoflook de funghi aanbakken, zout en peper erbij. Gedroogde funghi eerst weken in heet water en dan ook aanbakken, niet zo lang. De tomaat erbij voegen.
Als de risotto ongeveer 10 minuutjes opstaan voeg je de porchini erbij, enkele kleine stukjes funghi bewaren als garnering. In de pan nu de Gorgonzola erbij als je dat lekker vindt, sommigen vinden dit te machtig! Klont boter, scheutje olijfolie en parmezaanse kaas. Maak het gerecht op smaak met peper en met verse peterselie! En vergeet niet de kruidnagelen eruit te halen!!
Zorg dat de risotto lekker vloeibaar is en een beetje uitloopt op het bord, kook hem niet te gaar, maar zeker ook niet te hard laten!
Risotto wacht niet op eters, eters wachten op risotto, dus direct opdienen en smikkelen maar!
Buon appetito!