Geliefde klassieke bonenschotel, voldoende voor zes personen.
* Kilo sperzieboontjes, liefst mooie dunne
* 2 tenen knoflook heel fijngesneden of door de pers
* 3 eierdooiers
* 2 eetl. room
* Stevige scheut rode wijnazijn
* Zout en peper
* Flinke klont boter
* Ruime hand grof gesneden peterselie
Boontjes afhalen (is ouderwetste? term voor de puntjes eraf snijden) en koken al dente (15 minuten) in ruim kokend water met wat zout en suiker. In kom de eierdooiers mengen met de room en rode wijnazijn. Zout erbij en veel peper. In pan flinke klont boter. Hierin de knoflook zacht fruiten zonder dat het aanbrandt of te bruin wordt. Boontjes erdoor roeren. Nu het eimengsel erdoor; je ziet dat het vermengd met de boontjes! Tenslotte de peterselie erdoor.
Opdienen op mooie schaal, liefst warm maar deze bonenschotel kan eventueel ook koud worden gegeten.