Een frisse salade van blaadjes witlof, belegd met lekkernijen en overgoten met een heerlijke dressing.
* 8, 12 of meer als je dat wilt mooie niet al te grote witlofblaadjes
* Verse mandarijnplakjes of 1 blikje mandarijntjes
* 8 of 12 verse dadels, gedroogde pruimen of vijgen
Voor de dressing:
* 1 theelepel suiker
* Zout, peper
* 2 theelepels worcestersaus
* 1,5 eetlepel cider (appel) azijn
* 2,5 eetl. olijfolie extra vergine of walnotenolie
Witlof goed wassen, eventueel sterk verkleurde blaadjes eraf halen en met een scherp mesje het kontje eruit snijden; 8 of 12 mooie blaadjes eruit halen. Rest van de witlof in hele dunne reepjes snijden. De dadels (gedroogde pruimen of vijgen) halveren, pitten eruit. Mandarijntjes afgieten, vocht bewaren. Halve dadels achterhouden en partjes mandarijn voor de garnering. De rest van de dadels en mandarijnpartjes in kleine stukjes snijden.
Voor de dressing: Meng de ciderazijn, zout, peper, suiker, enkele druppels worcestersaus en de olijf(of walnoten)olie. Roer dit alles tot een mooie dressing.
Meng twee eetlepels van deze dressing door de gesneden witlofreepjes die straks het centrum van je salade gaan vormen.
Op een mooie grote platte, ronde schaal leg je aan de rand de 8 of 12 blaadjes van witlof. Drapeer in het midden het mengsel van de witlofreepjes en de dadel en mandarijnstukjes. Leg in de open blaadjes om en om een partje mandarijn en een halve dadel. Schenk de rest van dressing over de salade.